BẤRNĂ, bârne, s. f. 1. Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții. 2. Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru. – Din sl. brŭvĩno.Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a BẤRNĂ, bârne, s. f. Trunchi gros de copac, cojit (și fățuit cu barda), folosit ca material de construcție. Vezi gunoiul (sau paiul) din ochiul altuia și nu vezi bârna din ochiul tău = te supără micile defecte ale altora, dar nu-ți dai seama de defectele tale mari. – Slav (v. sl. brŭvĩno).Sursa: Dicționarul limbii române moderne
bấrnă s. f., g.-d. art. bấrnei; pl. bấrneSursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită bârnă f. 1. grindă mare de sprijinit temelia sau podul casei; 2. fig. vede paiul din ochiul altuia și bârna dintr´al lui n’o vede (proverb evangelic). [Slav. BRŬVĬNO].
Sursa: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a
BẤRNĂ, bârne, s. f. 1. Trunchi de copac (cojit și fățuit cu barda) folosit în construcții. 2. Aparat de gimnastică feminină, format dintr-o grindă de lemn lăcuit lungă, dispusă orizontal deasupra solului, la o anumită înălțime, pe care se execută exerciții de echilibru. – Din sl. brŭvĭno.Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)