Am găsit 9 definiții pentru cuvantul/cuvintele pedogeneză:

PEDOGENÉZĂ1 s. f. 1. Formare a solurilor. 2. Parte a pedologiei1 care se ocupă cu studiul formării și al evoluției solurilor. – Din fr. pédogenèze.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a

PEDOGENÉZĂ2 s. f. Formă de înmulțire sexuală, în stare de larvă, la unele animale. [Var.: pediogenéză s. f.] – Din fr. pédogenèse.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a


PEDOGENÉZĂ s.f. 1. Formarea solurilor. ♦ Parte a pedologiei care se ocupă cu formarea solurilor. 3. Reproducere prin ouă nefecundate, care se dezvoltă partenogenetic în corpul larvei. [Var. (2) pediogeneză s.f. / < fr. pédogenèse, cf. gr. pais – copil, genesis – naștere].
Sursa: Dicționar de neologisme

PEDOGENÉZĂ1 s. f. 1. proces de formare și evoluție a solurilor. 2. ramură a pedologiei care studiază formarea și evoluția solurilor. (< fr. pédogenèse)
Sursa: Marele dicționar de neologisme

PEDOGENÉZĂ2 s. f. reproducere, la anelide și la unele insecte, prin ouă nefecundate, care se dezvoltă partenogenetic în corpul larvei. (< fr. pédogenèse)
Sursa: Marele dicționar de neologisme

PEDOGENÉZĂ (‹ fr. {i}; {s} pedo1- + gr. genesis „naștere”) s. f. (BIOL.) 1. Fenomen prin care un animal în stadiu de larvă sau de preadult ajunge totuși să se reproducă. Este foarte evidentă la axolot (o formă larvară a salamandrei), care își păstrează caracteristicile larvare din cauza unei insuficiențe tiroidiene, și la unele crustacee. 2. Procesul de formare și evoluție a solului. Principalii factori pedogenetici sunt: clima, vegetația, fauna din sol, microorganismele, roca de bază (materialul pe care se formează solul), apa freatică sau stagnantă, timpul. Activitatea antropică poate influența și ea procesul de formare a solului.
Sursa: Dicționar enciclopedic

pedogenéză s. f., g.-d. art. pedogenézei
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită

PEDOGENÉZĂ1 s. f. 1. Proces de formare și evoluție a solului. 2. Parte a pedologiei1 care se ocupă cu studiul formării și al evoluției solurilor. – Din fr. pédogenèze.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

PEDOGENÉZĂ2 s. f. Formă de înmulțire sexuată, în stare de larvă, la unele animale. [Var.: pediogenéză s. f.] – Din fr. pédogenèse.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)