Am găsit 14 definiții pentru cuvantul/cuvintele za:

ZA1 prep. (Înv.) De, de la; la. – Din sl. za.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a

ZA2, zale, s. f. 1. Fiecare dintre ochiurile unui lanț; p. gener. (la pl.) lanț. ♦ Lănțișor de metal întrebuințat uneori ca podoabă. ♦ Cusătură în formă de lănțișor, executată de obicei la broderii. 2. (La pl.) Împletitură executată din inele mici de fier legate unul de altul; p. ext. armură făcută din această împletitură, cu care se îmbrăcau oștenii în antichitate și în evul mediu, spre a se apăra de loviturile dușmanilor. [Var.: (reg.) zală, zea s. f.] – Cf. ngr. záva.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a


ZA2, zále, (Mold. pl. și zăi) s.f. și 3. Zăbală. [#Var.#: (reg.) și zale s.f.]
Sursa: Dicționarul limbii române literare contemporane

za (-ale), s. f.1. Ochi, inel de lanț. – 2. împletitură de inele mici de fier. – Var. zală. Mgr. ζάβα, lat. med. zaba (Cihac, II, 712; Philippide, Principii, 55; Philippide, II, 741; Tiktin; REW 9584). – Der. înzăua, vb. (a se înarma, a se îmbrăca în zale).
Sursa: Dicționarul etimologic român

za-Pref. care adaugă unor cuvinte ideea de „alături de, lîngă”. Sl. za-, cf. Rosetti, III, 71. Practic neproductiv în rom., se folosește numai în zăuita, (i)zaflaafla și desigur în cuvintele luate din sl., care conțin pref.
Sursa: Dicționarul etimologic român

za1 (slav.) prep.
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită

za2 s. f., art. záua, g.-d. art. zálei; pl. zále, art. zálele
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită

ZA2, zale, s. f. 1. Fiecare dintre ochiurile unui lanț; p. ext. (la pl.) lanț. ♦ Lănțișor de metal întrebuințat uneori ca podoabă. ♦ Cusătură de flori în formă de lănțișor, pe ie sau pe catrință. 2. (La pl.) Țesătură făcută din inele mici de fier, legate unul de altul; p. ext. armură făcută din această țesătură, cu care se îmbrăcau oștenii în antichitate și în evul mediu, spre a se apăra de loviturile dușmanilor. [Var.: (reg.) zálă, zea s. f.] – Comp. m. gr. zava.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne

ZA1 prep. (Înv.) De, de la. – Slav (v. sl. za).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne

1) za f., pl. zale (mlat. zaba, platoșă, de unde s´a făcut *zavă, *zaŭă, za; mgr. záva, alb. zavă). Pl. Verigĭ orĭ solzĭ de fer din care se compuneaŭ vechile platoșe: platoșă de zale. Verigĭ la harnașament orĭ la cingătoare. – La Al. o zale (f. fără pl.). Vechĭ scris și zea, pl. zele, și gen. zeliĭ d. un sing. zeală.
Sursa: Dicționaru limbii românești

2) za prep. (vsl. za). L. V. De la saŭ al, a, aĭ, ale: logofăt za vistierie (al vistieriiĭ), căpitan za lefegiĭ (al lefegiilor).
Sursa: Dicționaru limbii românești

za f. 1. ochiu de lanț; 2. pl. zale, cămașă de sârmă cu plăci de metal: ostași cu zale și cu platoșe de fier AL.; fig. cu o zale argintie se ’mbracă mândra țară AL. [Lat. vulg. ZABA, platoșă: pl. zale (cf. bale) e luat uneori ca singular].
Sursa: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

ZA1 prep. (înv.) De, de la; la. – Din sl. za.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

ZA2, zale, s. f. 1. Fiecare dintre ochiurile unui lanț; p. gener. (la pl.) lanț. ♦ Lănțișor de metal folosit uneori ca podoabă. Cusătură în formă de lănțișor, executată de obicei la broderii. 2. (La pl.) împletitură din inele mici de fier legate unul de altul; p. ext. armură făcută din această împletitură, pe care o purtau războinicii în Antichitate și în Evul Mediu, spre a se apăra de loviturile dușmanilor. [Var.: (reg.) zálă, zea s. f.] – Cf. ngr. záva.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)