Am găsit 6 definiții pentru cuvantul/cuvintele balmoș:

BÁLMOȘ s. n. Mâncare ciobănească făcută din caș dulce de oaie, fiert în lapte (sau în unt etc.) cu puțin mălai. [Var.: bálmuș s. n.] – Cf. magh. bálmos.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a

BÁLMOȘ s. n. Mâncare făcută din caș dulce de oaie fiert în lapte (sau în unt etc.) și la care se adaugă puțin mălai. [Var.: bálmuș s. n.] – Comp. magh. bálmos.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne


bálmoș, -uș și -eș n., pl. urĭ (ung. bálmos. V. bălmăjesc). Amestec de jintiță, caș, făină și unt prăjit în tigaie. Fig. Talmeș-balmeș, amestecătură. – În Trans. și -ăș și -ăj. V. bădărăŭ și bulz.
Sursa: Dicționaru limbii românești

bálmoș, -uri, (balmoj, balmuș), s.n. – (gastr.) Preparat culinar din caș fiert în lapte dulce, în amestec cu făină de mălai: „Se pun două găvane de jintuit în căldărușe, apoi un găvan de lapte dulce și un găvan de apă. Când e prea dulce, se adaugă lapte acru. Căldărușa se pune apoi la foc și se fierbe în clocot ½ oră, mestecându-se mereu. Se adaugă în urmă făină de mălai, «ca pentru coleșă» și se mai fierbe în clocot 15 min., apoi se amestecă în jur cu coleșerul până ce iese untul din jintuit de trece peste balmoș” (Georgeoni 1936: 80). – Creație expresivă (Iordan); Posibil să fi suferit influența lui valma, valmeș „amestecat, bălmăjit„, din sl. valŭmŭ „amestecat” (DER); Cuv. rom. preluat în magh. (bálmos) (Bakos 1982).
Sursa: Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș

bálmoș (reg.) s. n.
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită

BÁLMOȘ s. n. (Reg.) Mâncare ciobănească făcută din caș dulce de oaie, fiert în lapte (sau în unt) cu puțin mălai. [Var.: bálmuș s. n.] – Cf. magh. bálmos.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)