Cautam colaborator matematica

Am găsit 11 definiții pentru cuvantul/cuvintele balena:

BALENA (Cetus), constelație din emisfera australă, situată la S de constelația Peștii. Conține prima stea variabilă descoperită, Mira Ceti.
Sursa: Dicționar enciclopedic

BALÉNĂ, balene, s. f. 1. Gen de mamifere acvatice lungi de 10-20 m, cu lame cornoase lungi în loc de dinți (Balaena); (înv.) chit3. ♦ (Fam.) Epitet pentru o persoană foarte grasă. 2. Lamelă flexibilă fabricată din lamele cornoase de balenă (1) (sau din materiale plastice), care se întrebuințează pentru a ține întinsă pânza corsetelor, gulerelor, umbrelelor etc. – Din fr. baleine, lat. balaena.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a


BALÉNĂ s. f. 1. mamifer cetaceu foarte mare. ◊ (fam.) persoană foarte grasă. 2. lamelă flexibilă, din fanoane de balenă (1), pentru a ține întinse gulerele la cămăși, corsetele etc. 3. spetează la ambarcațiile de sport. (< fr. baleine, lat. balaena)
Sursa: Marele dicționar de neologisme

BALÉNĂ s.f. 1. Mamifer cetaceu foarte mare, care trăiește în mările reci. 2. (Fam.) Epitet pentru o persoană foarte grasă. 3. Lamelă flexibilă, făcută de obicei din fanoane de balenă, folosită pentru a ține întinse gulerele de cămăși, corsetele etc. [< lat. balaena, cf. it. balena].
Sursa: Dicționar de neologisme

balenă, balenă s. f. 1. (deț.) dubă de transport a deținuților. 2. (peior.) femeie grasă
Sursa: Dicționar de argou al limbii române

BALÉNĂ (‹ fr., lat.) s. f. 1. Nume dat unor mamifere acvatice din ordinul cetaceelor, răspîndite în toate oceanele, dar mai ales în zonele reci și temperate cuprinzînd peste 80 de specii, cele mai mari atingînd lungimea de 30 (33) m și greutate de 150 (160) t, avînd în loc de dinți niște lame cornoase lungi (fanoane), corpul fusiform și membrele anterioare transformate in lopeți. Se vînează pentru carne, grăsime, fanoane și piele. Cea mai cunoscută specie este b. albastră (Balenoptera musculus). 2. Lamelă flexibilă, fabricată din fanoane de b. (1), din oțel, din materiale plastice etc., folosită la confecționarea corsetelor, a umbrelelor, la fixarea gulerelor cămășilor etc.
Sursa: Dicționar enciclopedic

BALÉNĂ, balene, s. f. 1. Specie de mamifer lung de 10-33 metri, care trăiește în mările reci, având în loc de dinți niște lame cornoase lungi (Balaena mysticetus). 2. Lamelă flexibilă fabricată din lamele cornoase de balenă (1) (sau, sintetic, din materiale plastice), întrebuințată la corsete, umbrele etc. – Fr. baleine (lat. lit. balaena).
Sursa: Dicționarul limbii române moderne

*balénă f., pl. e (lat. balaena, vgr. phálaina). Un cetaceŭ (chit) care crește pînă la 35 de metri. Lamele flexibile făcute din dințiĭ baleneĭ (fanonĭ), întrebuĭnțate la corsete și înlocuite azĭ și pin lamele de oțel. O constelațiune.
Sursa: Dicționaru limbii românești

balénă s. f., g.-d. art. balénei; pl. baléne
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită

balenă f. 1. chit, mamifer marin din ordinul cetaceelor, cel mai mare dintre toate animalele, trăiește în Marea Nordului; 2. oase de balenă întrebuințate în industrie: balene de corset.
Sursa: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

BALÉNĂ, balene, s. f. 1. Gen de mamifere acvatice din ordinul cetaceelor, lungi de 10-20 m, cu lame cornoase lungi în loc de dinți (Balaena); (înv.) chit3. ♦ (Fam.) Epitet pentru o persoană foarte grasă. 2. Lamelă flexibilă fabricată din lamele cornoase de balenă (1) sau din material plastic, care se utilizează la fabricarea corsetelor, umbrelelor, la fixarea gulerelor etc. – Din fr. baleine, lat. balaena.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)