Am găsit 7 definiții pentru cuvantul/cuvintele abstractizare:

ABSTRACTIZÁRE, abstractizări, s. f. Operație a gândirii prin care se desprind și se rețin unele dintre caracteristicile și relațiile esențiale ale obiectului cercetării; abstracție ♦ Trecere de la concret la abstract. – V. abstractiza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a

abstractizáre s. f. operație a gândirii constând în a degaja din mulțimea însușirilor și legăturilor fenomenelor și obiectelor pe cele fundamentale, esențiale, generale; abstracție. (< abstractiza)
Sursa: Marele dicționar de neologisme


ABSTRACTIZÁRE s.f. (Fil.) Acțiunea de a abstractiza și rezultatul ei. ♦ Operație a gândirii constând în a degaja din mulțimea însușirilor și legăturilor unui obiect (sau mai multor obiecte, fenomene) pe cele fundamentale, esențiale, generale, neluând în considerare, ignorând (vremelnic) pe cele neesențiale. [< abstractiza].
Sursa: Dicționar de neologisme

abstractizáre s. f., g.-d. art. abstractizắrii; pl. abstractizắri
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită

ABSTRACTIZÁRE, abstractizări, s. f. Acțiunea de a abstractiza; proces al gândirii care abstractizează.
Sursa: Dicționarul limbii române moderne

ABSTRACTIZÁRE, abstractizări, s. f. Operație a gândirii prin care se separă ceea ce nu este separat sau separabil în realitate, de considerare a unui lucru independent de legăturile lui, a unei substanțe independent de atributele ei sau invers; abstracție. ♦ Trecere de la concret la abstract. – V. abstractiza.
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)

ABSTRACTIZÁRE, abstractizări, s. f. Acțiunea de a abstractiza; procesai gindirii, constînd din desprinderea însușirilor esențiale și comune ale unui grup de obiecte sau de fenomene și din generalizarea lor, în vederea formării noțiunilor și a categoriilor logice și a descoperirii legilor generale ale existinței și dezvoltării fenomenelor. Gramatica este rezultatul unei îndelungate munci de abstractizare a gindirii umane, un indice al uriașelor succese ale gindirii. STALIN, PROBL. LINGV. 22. Capitalul a fost descoperit de Marx printr-o genială putere de abstractizare. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 350, 6/5.
Sursa: Dicționarul limbii române literare contemporane

Forme flexionare:

abstractizare - Verb, Infinitiv lung - pentru cuvantul abstractiza