Am găsit 4 definiții pentru cuvantul/cuvintele James:

JAMES v. Iacob.
Sursa: Dicționar enciclopedic

JAMES [dʒeimz] 1. Golf pe țărmul de N al Canadei, care pătrunde pe c. 400 km în interiorul continentului, fiind prelungirea spre S a G. Hudson. Adâncimi sub 100 m. Țărmul estic, puternic dantelat; acoperit de ghețuri o mare parte din an. Ins. pr.: Akimiski, Eastmain. În el se varsă numeroase râuri: Ekwan, Attawapiskat, Albany, Moose, Nottaway, Eastman ș.a. Descoperit în 1610 de navigatorul Henry Hudson și explorat în 1631 de Thomas James. 2. Râu în partea central-nordică a S.U.A., afl. stg. al lui Missouri; 1.142 km. Izv. din reg. treptei joase a Pod. Preriilor (Platoul Missouri). Navigabil. Irigații. Cunoscut și sub denumirea de Dakota. 3. Fluviu în partea de E a S.U.A.; 547 km. Se formează prin confl. a două râuri (Jackson și Cowpasture), în aval de Clifton Forge, care izv. din M-ții Alegani, curgând pe direcție V-E, trecând prin Richmond, și se varsă, printr-un estuar, în G. Chesapeake. Navigabil în aval de Richmond.
Sursa: Dicționar enciclopedic


JAMES [dʒeimz] 1. William J. (1842-1910), filozof și psiholog american. Preocupat inițial de anatomie și fiziologie, s-a reorientat către psihologie și filozofie, devenind celebru prin lucrarea „Principii de psihologie”. J. a reformulat pragmatismul inițiat de Ch.S. Pierce, reușind, prin eseurile sale, să comunice principii noii filozofii unui larg cerc de cititori; totodată, el a dezvoltat pragmatismul în direcții noi, abordând probleme de psihologie și religie. J. și-a numit propria concepție „empirism radical” pentru a arăta că nu numai lucrurile fizice, dar și cele de ordin spiritual sunt, deopotrivă, elemente ale experienței („Voința de a crede”, „Pragmatismul”, „Eseuri despre empirismul radical”, „Varietatea experienței religioase”). 2. Henry J. (1843-1916), scriitor american. Naturalizat englez. Frate cu J. (1). Inovația sa în tehnica romanului îl consacră ca pe unul dintre primii psihologi și un precursor al monologului interior, având ca motiv dominant confruntarea dintre civilizația europeană și spiritul american („Americanul”, „Portretul unei doamne”, „Washington Square”, „Ambasadorii”, „Aripile porumbiței”, „Cupa de aur”, „Strângerea șurubului”). Nuvele („Daisy Miller”). Proză fantastică („Turnul de fildeș”). Eseuri și critică literară („Poeți și prozatori francezi”, „Însemnări despre prozatori”).
Sursa: Dicționar enciclopedic

JAMES [dʒeimz] OF HOLLAND PARK P(hyllis) D(orothy), baroneasă (zisă P.D.) (n. 1920), scriitoare britanică. Autoare de romane polițiste caracterizate printr-o atmosferă de suspans tensionată, terifiantă, cu răsturnări de situații dintre cele mai neașteptate („O nebunie care provoacă moartea”, „Insula morților”, „Un anume gust pentru moarte”).
Sursa: Dicționar enciclopedic