Am găsit 3 definiții pentru cuvantul/cuvintele Aiax:

AIAX (AIAS), numele a doi eroi din poemele homerice. 1. Fiul lui Telamon, regele Salaminei; cel mai viteaz erou al aheilor, după Ahile, în războiul troian. 2. Fiul lui Oileu. Rege al Iocrienilor. În timpul războiului troian a răpit-o pe Casandra de lîngă altarul Atenei, unde se refugiase, împietate pentru care zeii l-au pedepsit zdrobindu-i corabia de stînci.
Sursa: Dicționar enciclopedic

Aiax 1. Fiul lui Oileus, regele locrienilor. A participat la războiul troian, unde s-a distins prin vitejia sa. Era renumit printre greci și ocupa locul al doilea după Achilles în ceea ce privește iuțeala picioarelor lui. Aiax și-a atras mînia zeilor urmărind-o pe Cassandra pînă în incinta templului zeiței Athena, unde a necinstit-o. Drept urmare, la întoarcerea spre patrie, zeița (după alții Poseidon) a dezlănțuit o furtună care i-a sfărîmat corabia. Aiax a reușit totuși să se salveze, agățîndu-se de o stîncă. Continuînd însă să-i sfideze pe zei, Poseidon de data aceasta a lovit cu tridentul în stînca pe care se refugiase Aiax, scufundînd-o în mare. 2. Fiul lui Telamon, regele din Salamis și nepotul lui Aeacus. A participat la războiul troian, fiind cel mai viteaz dintre greci după Achilles. După moartea acestuia Aiax și-a disputat cu Odysseus armele lui Achilles. Cîștigătorul a fost Odysseus. Vazîndu-se învins, Aiax a fost cuprins de o furie oarbă și, pierzîndu-și mințile, s-a năpustit asupra unei cirezi de vite, pe care le-a ucis luîndu-le drept dușmanii săi. Mai apoi, revenindu-și în simțiri și rușinat de isprava sa, Aiax și-a pus singur capăt zilelor.
Sursa: Mic dicționar mitologic greco-roman


Aiax m. numele a doi eroi greci dela împresurarea Troiei: unul, fiul lui Oileu, faimos prin nelegiuirile sale; celălalt, fiul lui Telamon, se ucise într’un moment de nebunie.
Sursa: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a