Am găsit 6 definiții pentru cuvantul/cuvintele solz:

SOLZ, solzi, s. m. 1. Fiecare dintre plăcile mici, dure și lucioase, de natură tegumentară, care, suprapunându-se parțial, acoperă corpul celor mai mulți pești, al celor mai multe reptile, picioarele păsărilor și anumite părți ale corpului unor mamifere. ♦ Fiecare dintre micile plăci de metal din care sunt făcute armurile sau anumite obiecte de podoabă. 2. Fiecare dintre frunzulițele care acoperă și apără bulbii, mugurii și alte organe ale plantelor. 3. Stratul exterior pe care-l prezintă o secțiune transversală făcută într-o fibră de lână. 4. Fig. (Pop.) Murdărie, jeg care se depune pe piele, în formă de mici cruste. – Refăcut din *soldzi (pl. lui *soldu < lat. solidus „monedă de aur”).
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a


solz (-zi), s. m.1. Placă mică tegumentară; scuamă. – 2. Lamă, placă de metal al unei armuri. – 3. Pulbere pe aripile fluturilor. – 4. (Arg.) Bani. Origine necunoscută. Der. din lat. sǒlĭdum (Hasdeu, Cuv. din Bătrîni, I, 302; Philippide, Principii, 148; Pușcariu, Dacor., VII, 480; Pușcariu, Lr., 187) sau din sl. slŭzŭ „muci” (Cihac, II, 354; Candrea), care apare o singură dată cu sensul de „solz”, neconsolidat în sl., nu pare posibil, în primul rînd pentru că pentru că asemenea caz pl. ar trebui să fie *solji, ca mînz, piez sau, ca în cazul lui viteaz, breaz etc. Prezența lui -zi pledează în favoarea unei creații, expresive, deși ideea sa nu este clară. Cf. bulz.Der. solzi, vb. (a acoperi cu solzi); solzos, adj. (acoperit cu un strat ca de solzi).
Sursa: Dicționarul etimologic român

solz s. m., pl. solzi
Sursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită

solz m.. pl. (cp. cu vsl. slozŭ, bg. sîrb. sluz, mucozitate. P. pl. cp. (cu bulz). Pl. 1) Plăcĭ care acopere corpu celor maĭ mulțĭ peștĭ și reptile: Foaĭe verde, solz de pește (Izv. Iun. 1919, 4) Șarpe lung cu solziĭ verzĭ (P. P.). 2) Olane saŭ bucățĭ de tinichea în formă de solz la acoperiș. 3) Lame care apără oare-care organe vegetale. 4) Un fel de eczemă pe capu pruncilor (Cînd e maĭ intensă se numește impetigine).
Sursa: Dicționaru limbii românești

solz m. 1. oscioare lătărețe, lucioase și tari, ce acoper pielea peștilor; 2. pl. Mold. un fel de eczemă pe capul pruncilor. [Slav. SLUZŬ, solz].
Sursa: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a

SOLZ, solzi, s. m. 1. Fiecare dintre plăcile mici, dure și lucioase, de natură tegu- mentară, care, suprapunându-se parțial, acoperă corpul celor mai mulți pești, al celor mai multe reptile, picioarele păsărilor și anumite părți ale corpului unor mamifere. ♦ Fiecare dintre micile plăci de metal din care sunt făcute armurile sau anumite obiecte de podoabă. 2. Fiecare dintre frunzulițele care acoperă și apără bulbii, mugurii și alte organe ale plantelor. 3. Stratul exterior pe care-l prezintă o secțiune transversală făcută într-o fibră de lână. 4. Fig. (Pop.) Murdărie, jeg care se depune pe piele, în formă de mici cruste. 5. (în sintagma) Solz de pește = un fel de instrument muzical popular, format dintr-un solz de pește, maleabil, pe care executantul îl introduce între buza de jos și partea inferioară a dinților, punându-1 în vibrație prin coloană de aer a respirației. – Refăcut din *soldzi (pl. lui *soldu < lat. solidus „monedă de aur”).
Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)