ROMÁNI s. f. limba țiganilor. (< fr. romani)
Sursa: Marele dicționar de neologisme
ROMÂNÍ, românésc, vb. IV. (Înv.) 1. Refl. și tranz. A adopta sau a face să adopte obiceiurile, caracterul, limba românilor. 2. Tranz. A traduce în românește. – Din român.Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a ROMÂNI, com. în jud. Neamț, situată în ESE depr. Cracău-Bistrița, pe râul Români; 4.603 loc. (2005). Nod rutier.Sursa: Dicționar enciclopedic româní (a ~) (înv.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. românésc, imperf. 3 sg. româneá; conj. prez. 3 să româneáscăSursa: Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită românì v. a (se) face român: familia lui era cu totul românită OD.
Sursa: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a
Români m. pl. națiune formată prin contopirea Dacilor cu coloniștii aduși de Traian (107 d. Cr.) din diferite părți ale imperiului roman și din cari o parte trecu în Mezia (274); dela 255 până la sec. XIII, Românii trăiră adăpostiți în munți (de aci tăcerea istoricilor în cursul unui mileniu), după care reapar ca State organizate: Muntenia în 1250 și Moldova în 1360. Azi, Românii sunt în număr de peste 14 mil., dintre cari 6.684.000 în România și 3 mil. în Ardeal și Ungaria, restul mai ales în Basarabia, Bucovina și Macedonia (Armâni), iar o rămășiță însemnată în Istria (Rumeri). Români se mai află în Serbia (300.000), Bulgaria (65.000), Azia-Mică (5000) etc. Sub raportul religios, Românii aparțin Bisericii ortodoxe și numai o parte (așa-numiții Uniți), celei catolice. Românii au fost numiți de popoarele străine Valahi (rusește Voloh, maghiar Oláh, turcește Iflak), epitet aplicat de Grecii moderni în special Românilor din Macedonia.
Sursa: Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a
ROMÂNÍ, românesc, vb. IV. (înv.) 1. Refl. și tranz. A adopta sau a face să adopte obiceiurile, caracterul, limba românilor. 2. Tranz. A traduce în românește. - Din român.Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită)
Forme flexionare:
romani - Adjectiv, masculin, Genitiv-Dativ, plural, nearticulat - pentru cuvantul roman
romani - Adjectiv, masculin, Nominativ-Acuzativ, plural, nearticulat - pentru cuvantul roman
români - Adjectiv, masculin, Genitiv-Dativ, plural, nearticulat - pentru cuvantul român
români - Adjectiv, masculin, Nominativ-Acuzativ, plural, nearticulat - pentru cuvantul român